Tévhitek a természetes mézről

TÉVHITEK A MÉZRŐL

 

A természetes mézzel kapcsolatba sok tévhit kering a laikusak között, melyet szeretnénk most kicsit szétoszlatni.

  1. Tévhit: A kristályos méz valódi méz –e vagy sem?

A legelterjedtebb tévhit a méz kristályosodása (cukrosodása) során jött létre, mely szerint a nem folyékony méz hamisított vagy nem egészséges. Erről azonban nincs szó, SŐT! A természetes méz kristályosodása természetes folyamat, mely mértéke a méz glükóz és a fruktóz tartalma határoz meg. Az egyes mézfajták kristályosodása méztípusonként változik például a repce- vagy a napraforgó méz gyorsabban, míg a selyemfűméz (vaddohány méz) lassabban kristályosodik.

A méz a leggyorsabban 15C-oshőmérsékleten kristályosodik ki. E hőmérséklet felett és alatt lassabb ez a folyamat.  A kristályosodás természetes fizikai folyamat mely során a méz kémiai tulajdonságai nem változnak meg.  40C-os vízfürdőben károsodás nélkül ismét folyékony állagúvá válik a méz, de ezt követően idővel ismét bekristályosodik.

 

E szerint a kristályos méz valódi méz!